Birtije

by Žac
Iz vremena koje je obilježavalo veliko rivalstvo košarkaških klubova Zapruđe i Novi Zagreb (današnji KK Zagreb), osim fanatičnog navijanja i prepune sportske dvorane OŠ Karl Marx (i zločestog skandiranja "Pe-psi pra-sac ale ale aleeee) pamtim i jednu pjesmicu spjevanu na melodiju vijećnih Jingle Bell's:
 
Zapruđe, Zapruđe,
baš si pravi drug,
imaš pe', šest birtija
i vrtiš se u krug,Hej!
Zapruđe....
 
Pa da vidimo kojih je to pet-šest birtija i kojem se krugu radi...
 
Krenimo s istoka prema zapadu, ne zbog željenog smjera razvoja domovine nam tužne (citiram Mileta), nego mi tako nekako najpraktičnije, a i krug uglavnom tako započinje (ako taj geometrijski lik uopće ima početak).
 
Caffe bar "Ivan" - jedan od dva bezimena "caffe"-a u sklopu Slavijinih samoposluga, popularno zvanih minić. Uređeni su bili u turbosocrealističkom birtijaškom stilu (kojem su falili jedino karirani stolnjaci iz jednostavnog razloga - nije bilo stolova), s obaveznim drvenim šankom čija je "radna ploha" bila obložena rosfrajnim limom, limenim pepeljarama i naravno - ogledalom. Sa spomenutog šanka, naše "susede", najčešče umorne junake socijalističkog tvorničkog razvoja, posluživale su u kruškolikim čašama od 0,3, 0,5, 1,0 ili 2,0 dcl, već zavisno od sadržaja (kratkog oštrog, duplog oštrog, gemišta ili pive) konobarice zrelih godina, širokog osmjeha i ne baš sramežljivog karaktera, u karakterističnim plavim lajbekima na bjeloj košulji, trifrtalja suknji i poslovičnim borosanama. Pokoji ženski brk, natapirana frizura i grudnjak s košaricom D, bili su prisutni, no ne u mjeri da bi postali pravilo.
Danas istočni minić više nije anoniman, već je dobio ime, po dragom nam ličanininu, vlasniku. Konobarice upravo suprotno prošlosti, više nisu uniformirane niti u zrelim godinama, a viklere i lajbeke zamijenile su moderne frizure i uske, moderne majice. O košaricama ovom prilikom ne bi, jer... oženjen sam jel? - pa gledam samo u oči. "Ivan" je ujedno na neki način i baza mojoj ekipi. Da ne kažem (nisam li?) - našoj .
 
Dalje, Adamićevom prema jugu, gdje je kompleks garaža, automehaničarskih radiona (danas i ćandu za ribičiju) u čijem je sklopu sve naše strgane "pony"-je zavarivao i na njih montirao "banana siceve" stari, pokojni Tonček,  nalazi se i čuveni Cezar. Iskreno, nemam pojma da l' se još tako zove, ali za ovu priču nije ni važno. Na parkiralištu pred Cezarom, gubile su se i dobivale kuće, automobili, a bilo je moguće i (ne)uspješno potražiti kuglicu ispod prazne kutijice šibica. Blizina Jakuševca, popularnog "Hrelića" (koji to zapravo uopće nije, nego je kršten nadimakom prema starom sajmištu u Hreliću), i automehaničarske logistike sasvim je sigurno, možda ne presudno, ali ipak bitno, utjecala na profil posjetitelja.
 
U istom je kompleksu, ali sa zapadne strane, danas "Grill Bundek" o kojem, osim subjektivnog i površnog stajališta, ne mogu reći ništa osim da sam u nekoliko navrata pojeo obilnu i odlično začinjenu/ljutu punjenu pljeskavicu. Kako će čitatelj i pretpostaviti, povijesti prastare, taj "grill" nema, pa tako i ne spada u onaj krug s početka.
 
Samo ovlaš spomenuti, red je i pokojnu "stajaćicu" na korneru koja, istina ne spada u prapovijest, ali su se mnogi maligani prolili tamo. Ne uludo.
 
Dolazimo u centar, mjesto gdje su počinjale i završavale sve naše avanture (jebote, ovo sad zvući k'o da smo Tom i Hucklberry). Pred Burek. Zakaj Burek, kad se lokal zove zdravljak "Forino" (ili možda samo "Zapruđe")? Zato kaj je, sjetit će se stari zapruđanci, polovica polovice današnjeg volumena lokala, obučenog u one male keramičke kvadratiće, a jedina su staklena površina bili prozori što su zauzimali gornju četvrtinu visine imala ulazna vrata, na kojima je bila nacrtana puna kružnica bez jedne četvrtine s natpisom - Burek. Taj natpis nije imenovao mjesto, već je navještavao svrhu mu i sadržaj, iako nije morao, jer  miris je svježe pečenog bureka mamio bolje od ikakve neonske reklame 21. stoljeća. Između Bureka i Gavrilovića praznminu je popunjavala oglasna ploča za program kina Studio. Malo pomalo, Burek se širio, ostakljivao, a mi smo se klinci u njemu sastajali, mlatili po "umočenim lepinjama" i kokakolama. Alkoholnih pića, kako tada, tako i danas, nije bilo. Simpatičnim konobarima redom albancima, davali smo nadimke kao npr. Šaci, Mrki, Švrćo, Brus (kao Bruce Lee), a oni se ljutili nisu, već se odazivali i posluživali nas kavom, kolom ili burekom. Ponekad je jezična barijera rezultirala krivim dostavama, no to je bio Burek. Danas je to industrija čevapa, ražnjića, sendvič bar, trgovina cipelama, no mi se svejedno i dalje nalazimo pred Burekom. 
 
Dublje u centru, na mjestu Konzuma, dapače u njegovom slopu, nalazio se još jedan minić. Majmunjak, dobio nadimak po licima poredanim uz pult koji se prostire cijelom dužinom staklene stijene, bio je ekvivalent svemirskoj crnoj rupi. Uvukao bi te i odnio bestraga. Mnoge su anegdote tamo nastale, mnoge i izmišljenje, mnogi nadimci, a i pokoja šljiva pod okom. No, o pokojnicima sve najbolje.
 
Središnji dio zauzimao je Rally (ponekad od gostiju nazivan fonetski - ralu). Gosti šaroliki, od naših tata i "suseda" iz birtije s početka kruga do "bosanaca iz baraka". Ovi drugi nisu nužno morali biti iz Bosne, ali jebiga, tako ih svrstavalo. Hard core alko ekipa, koja mi je kao klincu tjerala strah u kosti do mjere da me odvračala od ispijanja vode u zahodu katastrofalnom nakon nogometa iza škole polako se, kako smo odrastali više i nije činila tako srašnom. Rally, dio neke od HURO-a (hotelsko-ugostiteljska radna organizacija), pretrpio je brojne izmjene interijera, pa je jedno vrijeme bio čak i slastičarnica (?!?!). No, s propašću HURO-a, s privatizacijom, otišli su Milka, Žac i Tonka, a dobili smo nekaj po imenu American Donut, što s našim relijem nema baš apsolutno nikakve veze. Sendvič bar kombiniran s pivama, ali bez žestice, dušom u Sesvatama, materijaliziran u Zapruđu, nikad nije zaživio kvartovskim duhom. Iako je po inerciji nekoj okupljao brojne nas. Danas, zbog zakona o (ne)pušenju, taj je lokal podijeljen na dva dijela, i to je uglavnom sve što o njemu iz vlastitog iskustva mogu reći.
 
Kraće je vrijeme, početkom 2000-tih preko puta banke, stajao i jedini, baš pravi kafić - Miljčev "Friends" s famoznom terasom oko fontane. Zahvaljujući ružnom spletu okolnosti, upravo kad je zaživio kao kvartovski kafić (a ne birtija), preselio je preko Avenije Dubrovnik u prijateljske nam Utrine. Na neki način, i dan danas spada na popis kvartovskih kafića.
 
U vrijeme nastanka pjesmice s početka, "mali burek" nalazio se dijagonalno od sadašnje loakacije, koju je +/- nekoliko metara zauzimao izgorjeli Unikonzum. Naime, bio je to mali kiosk u sklopu zapruđanskog placa (sjeća li se tko još). Nakon preseljenja i izgradnje modernog utrinskog i nakon odlaska legendarnog "lunića", a nekako s izgradnjom trga Ivana Meštrovića (onosno "malog Betlehema"), kiosk je preselio i porasao u poveliku limenu pečenjaru, a ja sam otada do danas u nju ušao ne više od tri puta tako da.... Ime joj ne znam kao ni informacije o trenutačnoj ponudi.
 
I na kraju kruga,nalazi se zapadni ekvivalent "Ivanu", slikovitog  "Vila Marija". Sad, da li je imenu kumovala popularna TV serija ili neka Marija, pa još usto i vila - nemam pojma. Za razliku od "Ivana", nije pretrpila značajnije promjene interijera osim možda crvene tapecirunge na starim drvenim klupama, no svakako se saživila zapruđanskim duhom, naslijedila ga - rekao bih, pa je u njoj lako naići na veće ili manje grupe starih i novih zapruđanaca, današnjih "suseda".  Vili Mariji tako, sasvim sigurno godi blizina "Vel'kog parka" i novog Bundeka, a i pogled je s ljetne terase bitno ugodniji od onog "Ivanovog" s kojeg pogled pada na garaže i prometom zakrčen most Mladosti. S jukebox-a u unutrašnjosti, pokoji puta zabrenče narodnjaci, pa je tako moje prisustvo puno češče ljeti nego zimi, kada od zvukova mi neugodnih, uteć ne mogu.
 
Šećući tako kvartom, pala mi na pamet i brojna druga mjesta. Klupice na kojima sam se prvi put ljubio, one na kojima pušio, lokomotiva, klizanje na mjestu današnjeg "Betlehema", kiosci kojih više nema, telefonske govornice, igrališta za nogomet među zgradama, ad hoc sanjkališta uz trafostanice.... Svako to mjesto ima svoju priču.
 
Pomislim tako - zašto te priče ne bi bile i napisane -  netko će drugi, sasvim sigurno odvesti i drugačiji krug zapruđanskim birtijama. Subjektivan, kakav je uostalom i ovaj moj. Netko će kakvu klupicu prepoznati kao objekt za neku, sasvim svoju, zanimljivu priču.
 
Pa zato, evo i motivacije. Napišite svoju kratku priču i pošaljite nam na mail. Mi ćemo, kao i za fotke, napraviti mali natječaj, priče objaviti, a najbolje nagraditi.
 
O detaljima natječaja - pročitajte ovdje (klik!)!Komentirajte....

Write a comment

  • Required fields are marked with *.

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Showing comments 1 to 10 of 13 | Next | Last
seo plugin
Posts: 13
Comment
Phusion37
Reply #13 on : Fri April 29, 2016, 18:36:43
Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update: Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5% in your article with relevant LSI (Latent Semantic Indexing). Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword....wait there's even more Now what if i told you there was a simple Wordpress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That's right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. <a href="http://www.SEORankingLinks.com">Seo Plugin</a>
[url=http://www.SEORankingLinks.com/]seo plugin[/url]
Darth_Lady
Posts: 13
Comment
Forino zaprudje
Reply #12 on : Thu December 17, 2015, 02:15:30
Ovako u ovom postu htijela bih se osvrnut na forino zaprude jedan lokal iliti zdravljak u zagrebackom kvartu zaprudu... Uglavnom otisla sam sjela narucila gril piletinu nije mi cak koliko sam bila gladna ni smetalo neljubazno doduse jako neugodno osoblje i tak nekak ja to i dobijem jedva da bih u tom istom jelu pronasla zohara doduse mrtvog sad dali je netko mislio da trebam ekstra proteina ili u toj kuhinji fkt sve vrvi tim odurnim gmizavcima.. Frendica mi je pricala da je dok je bila tam jednom iz sanka izletio stakor rest my case xd sad ljudi na vama je da birate ukoliko zelite dobit ovako ko ja ekstra proteina i bakterija u mesu a mozda i koji virus ipak vrijeme je darivanja ili zelite u ovim kriznim vremenima ipak usparat koju kunu ili ju utrositi u nesto korisno i bolje definitivno ne birajte ovo nehigjensko mjesto belive me bit cete mi zahvalni na dobronamjernom savjetu a ako se ipak odlucite za njega sretno vam bilo trebat ce vam sva sreca ovog svijeta...pozz :)
seo
Posts: 13
Comment
Regalia662
Reply #11 on : Sat November 28, 2015, 13:03:06
Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update: Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5% in your article with relevant LSI (Latent Semantic Indexing). Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword....wait there's even more Now what if i told you there was a simple Wordpress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That's right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. <a href="http://www.SeoOptimizedRankings.com">Seo Plugin</a>
[url=http://www.SeoOptimizedRankings.com/]seo[/url]
seo
Posts: 13
Comment
Query343
Reply #10 on : Fri November 27, 2015, 17:52:03
Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update: Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5% in your article with relevant LSI (Latent Semantic Indexing). Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword....wait there's even more Now what if i told you there was a simple Wordpress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That's right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. <a href="http://www.SEORankingLinks.com">Seo Plugin</a>
[url=http://www.SEORankingLinks.com/]seo[/url]
botte ugg pas cher
Posts: 13
Comment
Yellow550
Reply #9 on : Mon November 24, 2014, 16:00:46
Hey there! Quick question that's completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my iphone4. I'm trying to find a template or plugin that might be able to resolve this problem. If you have any suggestions, please share. Thank you!
[url=http://www.uggofficiel.eu/ugg-bottes-enfants-ugg-infants-er in-bottes-officiel-30_4.html]botte ugg pas cher[/url]
Chaussures Nike Roshe Run Mid
Posts: 13
Comment
Marit787
Reply #8 on : Tue November 11, 2014, 14:10:21
Please let me know if you're looking for a article author for your site. You have some really good articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an email if interested. Cheers!
[url=http://5thcasaidaho.org/122138340.asp]Chaussures Nike Roshe Run Mid[/url]
nike schuhe damen schwarz
Posts: 13
Comment
Parser289
Reply #7 on : Thu August 21, 2014, 06:25:39
Hey! This post couldn't be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!
[url=http://www.markensports.com/nike-schuhe-damen-mond-14.h tml]nike schuhe damen schwarz[/url]
scarpe all star converse
Posts: 13
Comment
MODx892
Reply #6 on : Thu July 31, 2014, 19:58:01
Great website you have here but I was curious if you knew of any forums that cover the same topics discussed here? I'd really love to be a part of group where I can get feed-back from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thank you!
[url=http://www.mercatoscarpe.com/]scarpe all star converse[/url]
Oakley Sunglasses cheap
Posts: 13
Comment
Unity386
Reply #5 on : Fri May 02, 2014, 09:07:45
Hey there, You've done an incredible job. I'll definitely digg it and for my part recommend to my friends. I'm confident they will be benefited from this website.
[url=http://www.fishwalter.com/]Oakley Sunglasses cheap[/url]
mxgdyhvlt
Posts: 13
Comment
cAPzcJmozDrxoq
Reply #4 on : Fri October 12, 2012, 00:19:28
7j0kz4 , [url=http://zlickpdtuyho.com/]zlickpdtuyho[/url], [link=http://rgvgfvkbhpff.com/]rgvgfvkbhpff[/link], http://eyjnsepwjlpo.com/
Showing comments 1 to 10 of 13 | Next | Last